08-05-07

Luchtdichtheid

Aangezien we theoretisch een K-18 woning bouwen (theoretisch betekent hier: het zal vermoedelijk nog beter zijn in werkelijkheid) hebben we beslist om met een ventilatiesysteem te werken. Op het energieforum van de BBL lazen we echter dat een grote vereiste hiervoor een hoge (volledige) luchtdichtheid is. Om dit bij strobalenbouw te realiseren zijn we als volgt te werk gegaan: op de overgang hout-stro nieten we Proclima papier (dit is tegelijkertijd ook een dampscherm) dat we extra afplakken (Proclima-tape) aan de kant van het hout. Dan duwen we de eerste laag leem op het stro en onder het dampscherm. Dit laten we een dag of 2 uitdrogen. Tijdens het drogen ontstaan krimpscheuren die sowieso moeten worden weggewerkt. Vooraleer we dit doen met de 2de laag leem, nieten we strips jutte over het blauwe papier en maken alles (papier, jutte en leem) goed nat. Hierdoor plakt alles veel beter aan mekaar. We waren echter verwonderd hoe moeilijk het is om leem nat te krijgen als die zich op een muur bevind: er dringt praktisch niets doorheen als hij volledig droog is. Daarom hebben we ook besloten om niet meer te lang te wachten vooraleer de 2de laag leem erover te zetten. Bij het nat maken ontdekten we ook een bijkomend voordeel van het Proclima papier: dit is gewapend en scheurt hierdoor niet. Heel handig!Hier is een foto hoe een muur uitziet vooraleer we beginnen te lemen:Voordeur-Proclima

09:32 Gepost door Rik & Nathalie in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

K18 Beste Nathalie en Rik,

mooi project & mooie site!

... en natuurlijk rijzen er enkele vragen: hoe komen jullie aan de K-waarde van 18? Wat ik tot nu toe gehoord heb dat bij het gebruik van strobalen van +-45cm je aan een k-waarde van ongeveer 25 komt.
Met zo'n lage K-waarde, op welke manier gaat er bijverwarmd worden in de koude periodes? Via de ventilatie of toch nog een centrale ketel met muur- of vloerverwarming?

Vriendelijke groeten,
Joris

Gepost door: Joris Crols | 07-06-07

zijn jullie al ver in jullie verbouw project?

Gepost door: Stukadoor Den Haag | 22-09-14

ik denk dat ze wel heeel ver zijn na 7 jaar

Gepost door: elektricien den haag | 29-12-14

De commentaren zijn gesloten.