18-07-07

Extra huisdiertjes

Dit is één van de moeilijkste posts totnogtoe... Zal ik het zeggen of niet? Waar iedereen ons voor gewaarschuwd heeft en wat wij steeds categoriek ontkenden en voor onmogelijk hielden is uiteindelijk toch gebeurd. De smerige kleine wezens hebben ons huis ontdekt... Negeren had geen zin meer... de kat van de buurman bracht ons het ultieme bewijs... Inderdaad... muizen!! (zo, het is eruit).Nu, hoe komt het. De oorzaak ligt hem aan de kwaliteit van het stro. We hebben namelijk heel bruin stro van een slecht oogstjaar (natte zomer van 2006). Op zich niet zo erg aangezien de strobalen weldegelijk superdroog zijn. Geen probleem dus voor de bouw van een strobalenhuis. Helaas heeft de boer door de slechte kwaliteit van de tarwe dat jaar zijn oogst gewoon gemaaid en niet gedorst. Gevolg: alle tarwe zit nog in de balen. Met andere woorden: een waar festijn voor muizen. Een andere oorzaak van de aanwezigheid van de kleine grijze wezentjes ligt hem erin dat wij de strobalen die nog niet in de muren waren verwerkt of beneden nog niet klaargelegd waren als isolatie op de dekplaat opgestapeld hadden tegen een buitenmuur. De stapel stro is uiteraard niet op mekaar gedrukt en heeft dus nog heel wat gaatjes en holletjes zodat muizen hier interessante plekjes kunnen vinden. Van daaruit opereerden de kleine GI's en vonden hier en daar ook een gaatje in onze buitenmuur. (daar waar strobalen mekaar raken in de muur, ontstaat vaak een gaatje aangezien de kop-zijden van strobalen al eens afgerond zijn. Meer hierover in mijn volgende post)Gevolg: we hebben een ware doodstrijd geleverd en met professioneel muizenvergif dood en vernieling gezaaid onder onze ongewenste huisdiertjes. En met succes! Het hield wel in dat we besloten om onmiddellijk alle strobalenmuren te lemen. Hierdoor is de afwerking van de buitenzijde een beetje opgeschoven in onze timing.

10:05 Gepost door Rik & Nathalie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hoi, spijtig dat ik het moet zeggen, maar in stro zullen altijd muizen zitten. die diertjes zitten daar gewoon graag!
als ge ecologisch bouwt, moet ge de lijn natuurlijk doortrekken en zeker geen vergif leggen voor de muis, want vergif voor de muis is vergif voor de roofvogel die de muis gaat opeten
mvg
jan

Gepost door: verstreken | 26-11-08

Re: Muizen Hallo Jan. Bedankt voor je berichtje. We hebben het gebruik van vergif weldegelijk goed overwogen. We hebben enkel de muizen binnen in huis aangepakt met vergif. Langs de buitenkant was ons huis nog bezet met plastieke zeilen die we vastgetimmerd hadden op de houten subskeletbalken. Hierdoor konden ze niet in de tuin geraken. Dat hebben we trouwens gemerkt toen we buiten alles in gereedheid brachten voor het kalken van de muren: 7 lijkjes kwamen er tevoorschijn. Een, voor ons, positief gevolg van vergif bij muizen is dat de lijkjes uitdrogen. Zo kon het geen kwaad indien er toevallig nog ééntje tussen de balen zou bevinden als we startten met lemen (geen rottingskansen). Ook voor de roofvogel geen enkel probleem: een dode muisskelet met enkel huid is niet zo interessant voor deze dieren.
En laten we tenslotte niet de allerbelangrijkste ecologische oplossing uit het oog verliezen: we hebben onmiddellijk een katertje uit het asiel aangekocht. De gevolgen waren dit jaar pas echt duidelijk: geen enkele muis in de omtrek, enkel af en toe een geschenkje van onze Bo (al dan niet nog half levend...)

Groetjes,

Rik

Gepost door: Rik | 27-11-08

De commentaren zijn gesloten.