15-04-08

Nieuwsbrieven Casa Calida

We werken gestaag verder aan ons huis. Binnenkort volgt er een nieuwe update. Ondertusseen eventjes reclame maken voor de nieuwsbrieven van Casa Calida, de vzw die het strobalen bouwen promoot in heel België. Je kunt hun nieuwsbrieven lezen via de hyperlinks in de linkernavigatiebalk. Meer info op ww.casacalida.be.

11:11 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben verschillende terreinen aan het onderzoeken vooraleer een beslissing te nemen, een knoop door te hakken wat betreft toekomstige woning.
Eén ding staat vast : ik wil op termijn terug naar een eigen woning, én méér nog naar een ecologische duurzame woning.
Strobalenbouw is zeker iets wat ik mee wil "onderzoeken". Er staat hier een demonstratie-strobalen in kamp C waar ik de sfeer van zo'n huis al kon opsnuiven, én ik boekte vorig jaar ook een weekend in Tongeren : weekendje proeven. En telkens "greep" het huis me zeer zeker.
Maar nu wil ik graag de naakte waarheid, rekening houdend met een aantal andere factoren.
1. Ik ben een alleenstaande vrouw van 47 j. : w.w.z. geen helpende vader/schoonvaderhanden; vriendenkring niet bij de deur, handige schoonbroer met géén tijd dus : vraag 1 = Is strobalenbouw dan realistisch ?
2. De financiële factor : op hoeveel moet ik mikken qua budget ? Hoeveel moet ik ter beschikking hebben om een dergelijke woning te bouwen ?

Kunnen jullie mij hierop antwoorden of mij eventueel doorverwijzen naar mogelijke informanten ?
dankjewel

Gepost door: Ceulemans | 09-01-09

Re: Beste Diane,


Ik heb dit bericht ook op onze blog gepost en mail het je door:

Alvast bedankt voor je reactie op onze blog. Wij bekijken alles positief en daarom is ons antwoord: alles kan. Uiteraard zijn we ook realistisch en geven we je onze eerlijke mening samen met wat tips om je project te realiseren. Hou er rekening mee dat we enkel van je weten dat je een alleenstaande vrouw van 47j bent. We weten niet hoe sportief/sterk/kundig/... je bent.

In het kort: het is mogelijk mits een goede voorbereiding, een degelijk zicht op je budget en weten wat je moet uitbesteden en wat niet. Indien je alles uitbesteedt, moet je rekening houden met een budget voor een doorsnee woning. Uiteraard is het eindresultaat wel een supergeïsoleerde en gezonde woning. Praat hiervoor met architecten die thuis zijn in strobalenbouw en/of houtskeletbouw om je een concreet beeld te geven van een budget.

De uitgebreide versie:
Eerst en vooral: alleen is maar alleen. Dit betekent dat alles veel en veel trager zal vooruitgaan. Zeker in de ruwbouwfase (als je daar zelf aan wil beginnen) is dit zeer belangrijk. Bij het plaatsen van de strobalen (hier gaan we er al van uit dat het volledige subskelet door de aannemer is geplaatst) moet je dwarsbalken bovenop de balen leggen. Als je nog eens bij een houthandel passeert (of een Doe-Het-Zelf-zaak), probeer dan een balk van ongeveer 250cm lang x 21cm breed en 7cm dik op te tillen en te hanteren om je een beeld te geven. Onze ervaring leert ons dat je best steeds met minstens 2 personen bent voor dergelijk werk, er gebeurt al snel een ongeluk of je blesseert je.
Het plaatsen van de strobalen is in principe op te lossen door ism Casa Calida cursussen te laten plaats vinden op je werf. Spreek eens met hen over de mogelijkheden/voorwaarden. Misschien kennen zij ondertussen reeds aannemers die ook je strobalen muren willen plaatsen. Dan kun je het inpassen in je budget.
Het leemwerk is zeker alleen te doen. Ook hier weer: het zal niet zo snel vooruit kunnen gaan (je moet én leem maken én de leem op de balen uitstrijken), maar kijk daarvoor naar de strobalenbouwers in Luxemburg (http://www.bloggen.be/lapaillote/). Zij organiseerden regelmatig leemweekends voor hun vriendenkring en familie. De buitenkant raden we nog steeds aan om sowieso uit te besteden en gebruik te maken van kalkpleister.

Wat betreft de binnenafwerking: hier hangt alles af van hoe handig je bent (of na de ruwbouwfase: hoe handig je bent geworden). Houtskelet binnenwanden zijn makkelijk te maken, ook bestaat er meer dan voldoende literatuur over. Je kunt gebruik maken van gipsvezelplaten of gyproc in de vorm van 1-mansplaten. Maar dergelijke werken zijn al eenvoudiger uit te besteden dan het plaatsen van de strobalen. Datzelfde geldt voor sanitair en electriciteit. In principe ben je in een klassieke houtskeletwoning aan het werken op dit moment en hier hebben installateurs al eens ervaring mee.

In concreto:
Het kan in onze ogen wel, maar bereid je goed voor. Qua budget moet je jezelf afvragen wat je wil bouwen: hoe kleiner de woning, hoe kleiner het budget. Onze woning (ruwweg 11x12m grondoppervlakte, 2 verdieping en een zolder) vraagt een budget van om en bij de 150.000 euro (all in: BTW, afwerking binnen en buiten, enz) in onze situatie: 80% van het werk zelf uitgevoerd.

We hopen dat we je een goed beeld hebben gegeven. Indien je nog vragen hebt, horen we het wel.

Groetjes,

Rik & Nathalie

Gepost door: Rik & Nathalie | 18-01-09

>Kunnen jullie mij hierop antwoorden of mij >eventueel doorverwijzen naar mogelijke informanten >?
Ik ook geïnteresseerd

Gepost door: Fred | 17-10-09

De commentaren zijn gesloten.