04-08-08

En toen gebeurde het....

We hebben er nog geen fotos van genomen dus die kunnen we niet op de blog zetten. Vlak voor we op vakantie vertrokken (we gingen werkelijk net beginnen met de vloer definitief dicht te leggen met OSB-platen op het gelijkvloers en dat maakt het hele zaakje vrij pijnlijk) merkten we dat er in de berging aan de achterdeur vliegen zaten. Niet zo verwonderlijk in deze tijd van het jaar, maar het viel ons op dat er nergens anders in het huis vliegen zaten. Niet in de keuken, niet in de living of in de bureau en ook niet in de hal. Enkel in de berging en dan nog wel precies aan de achterdeur.

Aangezien moeder natuur ons niet voor de zot houdt, doken we tussen de vloerbalken, braken leem weg die over de strobalen op de betonnen dekplaat liggen en staken onze hand tussen de strobalen tot beneden op de dekplaat... Nat?? Niet vochtig maar werkelijk nat stro? Hup, weg ermee. Alleen: het hield niet op, we bleven nat stro ontdekken in dat hoekje. Dus namen we in de living een nieuwe steekproef: droog. Oef! In het badkamertje: droog.

Waar komt dan het vocht vandaan? Nog enkele steekproeven in de berging doen ons sterk vermoeden dat het toch een doorsijpeling tussen de huizen moet zijn. Het is nl zo dat we onze halfopen bebouwing nog steeds niet met de buurman hebben verbonden en er dus boven tussen de daken al bijna 2 jaar een spleet is van +- 15cm. Daarenboven gaat ons huis hoger en verder naar achter dan de aanbouw van de buurman. Zeker zijn we er eigenlijk niet van, maar het lijkt ons het meest logische ook gezien het feit er enkel in de berging nat stro is. Wat ons doet twijfelen is dat het stro enkel aan de onderkant nat is, maar over een tamelijk grote oppervlakte. Het is moeilijk te geloven dat een spleetje zoveel water doorlaat en dat dit dan bijna zo een oppervlakte kan vochtig tot nat maken. Nu het bouwverlof voorbij is, gaan we met de architect overleggen. We houden jullie zeker op de hoogte. Ondertussen is de volledige oppervlakte van de berging stroloos... Ondertussen gaan we uiteraard dringend op zoek naar een dakwerker in de buurt om de dakverbinding in orde te brengen. Benieuwd hoe het allemaal zal aflopen...

09:12 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

gebruiken jullie stro als isolatie materiaal?

Gepost door: Stukadoor Den Haag | 22-09-14

ja, het hele concept is opgebouwd rond het gebruik van strobalen. Zij vormen een isolatielaag van ongeveer 35 cm. De leembepleistering aan de binnenzijde en de kalkbepleistering aan de buitenzijde maken het ademend en waterdicht. In ons geval zijn de strobalen niet dragend, daarvoor is er een houten structuur gemaakt.

Gepost door: Rik | 22-09-14

De commentaren zijn gesloten.