19-08-08

WAAAAUW!!!

Hahaaaaa! We hebben de cederbeplanking tegen de voorgevel geplaatst in het lange OLV Hemelvaart weekeinde. Aangezien we absoluut willen vermijden dat zulke prachtige plankjes na verloop van tijd vergrijzen, hebben we ze met een olieverf behandeld. Uiteraard kozen we voor de lichtste tint waardoor het hout vooral tegen UV-stralen wordt beschermd en ze zo min mogelijk donkerder worden met de verflaag erop. Schoonmama heeft ons verrast door de laatste plankjes nog te komen verven op donderdagnamiddag (eigenlijk was het al op dinsdagnamiddag afgesproken, maar bibi was de verfpot vergeten uit de auto te zetten. De pot was dus mee naar het werk en er kon in de namiddag niet geverfd worden. We hebben het dan zelf gedaan en donderdagnamiddag deed zij de laatste 30. Dankuwel!!)

Donderdagavond zijn we dan begonnen met het plaatsen van de verticale latjes waarop de ceder wordt geschoten: geïmpregeneerde panlatten met inox schroeven vast gezet. Dan zijn we begonnen met de plankjes te schieten en achteraf vonden we dat ze nog een beetje te hoog van de grond stonden. Dus op zondag hebben we nog een laagje bijgezet door houtjes op de betonnen muur te zetten waarop dan de laatste (eigenlijk de eerste) rij plankjes werd geschoten.

Genoeg geleuterd. Hier komt dan de foto van zo een beetje het mooiste huis in de wereldwijde omtrek...

Voorgevel-beplanking

 

08:06 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-08-08

Electriciteit

Ondertussen is de volledige electriciteitskast aangesloten en is de benedenverdieping klaar om voorlopig gekeurd te worden. Dan kunnen we alvast de hoofdleiding het huis in laten leiden en alles afwerken aan de voordeur.

(Schoon)papa heeft dit allemlaal volledig in orde gebracht op het gelijkvloers. Zelfs tijdens zijn verlof kwam hij de laatste aansluitingen maken en die waren niet van de gemakkelijkste: ADSL- en telefoonaansluitingen en uiteraard niet te vergeten de wereldberoemde audiokabels van 4mm2...

Luidsprekers-Ludo

09:22 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Verder werken

Ondanks de problemen in de berging, kunnen we aan de andere kant van het huis verder werken aan de vloer. Zo hebben we ondertussen de volledige living van een OSB-ondervloer voorzien. Om zo min mogelijk beweging toe te laten tussen de balken hebben we trouwens klossen voorzien: tussen 2 balken zitten er over een lengte van 4m20 4 klossen. Dit zorgt voor heel wat stevigheid. Verder hebben we 3 schroeven ingedraaid per plek op een OSB-plaat waar er een balk onderdoor komt. Geloof me: zeer stevig! Hoe dit eraan toeging? Zo:

Living-vloer-Nathalie

 

09:17 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

En toen gebeurde het....

We hebben er nog geen fotos van genomen dus die kunnen we niet op de blog zetten. Vlak voor we op vakantie vertrokken (we gingen werkelijk net beginnen met de vloer definitief dicht te leggen met OSB-platen op het gelijkvloers en dat maakt het hele zaakje vrij pijnlijk) merkten we dat er in de berging aan de achterdeur vliegen zaten. Niet zo verwonderlijk in deze tijd van het jaar, maar het viel ons op dat er nergens anders in het huis vliegen zaten. Niet in de keuken, niet in de living of in de bureau en ook niet in de hal. Enkel in de berging en dan nog wel precies aan de achterdeur.

Aangezien moeder natuur ons niet voor de zot houdt, doken we tussen de vloerbalken, braken leem weg die over de strobalen op de betonnen dekplaat liggen en staken onze hand tussen de strobalen tot beneden op de dekplaat... Nat?? Niet vochtig maar werkelijk nat stro? Hup, weg ermee. Alleen: het hield niet op, we bleven nat stro ontdekken in dat hoekje. Dus namen we in de living een nieuwe steekproef: droog. Oef! In het badkamertje: droog.

Waar komt dan het vocht vandaan? Nog enkele steekproeven in de berging doen ons sterk vermoeden dat het toch een doorsijpeling tussen de huizen moet zijn. Het is nl zo dat we onze halfopen bebouwing nog steeds niet met de buurman hebben verbonden en er dus boven tussen de daken al bijna 2 jaar een spleet is van +- 15cm. Daarenboven gaat ons huis hoger en verder naar achter dan de aanbouw van de buurman. Zeker zijn we er eigenlijk niet van, maar het lijkt ons het meest logische ook gezien het feit er enkel in de berging nat stro is. Wat ons doet twijfelen is dat het stro enkel aan de onderkant nat is, maar over een tamelijk grote oppervlakte. Het is moeilijk te geloven dat een spleetje zoveel water doorlaat en dat dit dan bijna zo een oppervlakte kan vochtig tot nat maken. Nu het bouwverlof voorbij is, gaan we met de architect overleggen. We houden jullie zeker op de hoogte. Ondertussen is de volledige oppervlakte van de berging stroloos... Ondertussen gaan we uiteraard dringend op zoek naar een dakwerker in de buurt om de dakverbinding in orde te brengen. Benieuwd hoe het allemaal zal aflopen...

09:12 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Vakantie? Een klein beetje...

Juli stond helemaal in teken van ons verlof. We hadden 2 weken voorzien waarvan we 4 daagjes naar Normandië trokken om uit te blazen. En of dat nodig was...

Maar eer het zover was, stonden er nog grote graafwerken op het programma: de regenwaterafvoeren naar de put leiden, de overloop van de regenwaterput naar de riolering voeren (gescheiden afvoer) en tenslotte de vuilwaterafvoeren van het huis aan de riolering aansluiten. En na 2 jaar hebben we nog steeds niet geleerd om dergelijke "projectjes" een correcte timing te geven. Waar wij dachten 3 dagen voor nodig te hebben, was slechts een week voldoende om het klaar te krijgen. En na zo een week graven, ploeteren en terug dicht gooien komt uiteraard het duiveltje met het hamertje. Ah ja, een gans jaar een bureaujob uitoefenen en dan een hele week intensieve lichamelijke arbeid verrichten? Resultaat: op onze nationale feestdag geveld met koorts. 's Anderendaags? Vantselfste. Woensdag vertrek naar Normandië voor 4 daagjes vakantie: koortsig. Gelukkig dwong het ons om 4 dagen werkelijk rust te nemen (hoewel we toch een fietstocht hebben gemaakt: de verleiding was te groot).

Maar deze blog dient ook om fotos te laten zien van onze noeste arbeid. Het moet gezegd dat we zo intensief met de graafwerken zijn bezig geweest dat we enkel nog de putdeksels en de omgewoelde aarde kunnen laten zien. Meer nog, het gras dat we voor ons huis hebben ingezaaid komt al uit. En trots dat we op ons grasveldje zijn!

Afvoerputten-voor

Grasveldje-voor

 

09:00 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |