21-09-08

Nog steeds actief en hoe!

Ja, de updates op de blog komen steeds trager... Jammer maar helaas. We zijn dan ook de laatste tijd weer met duizend en één dingen tegelijk bezig geweest, zowel tijdens de bouw als daarnaast.

Gelukkig is het vochtprobleem opgelost geraakt. We hebben dankzij de weergoden kunnen achterhalen wat het probleem was: we vingen een gedeelte van het regenwater van het dak op in een blauwe regenton, maar maakten die niet tijdig leeg. Gevolg (zeker met de regenvloeden in augustus): de ton stroomde over en niet een beetje. Het huis was een gemakkelijke prooi en dus sijpelde het binnen. Hoe we dit hebben kunnen constateren? De regenton vervangen door buizen die rechtstreeks de regenwaterput inlopen en daarna het natte stro uit de vloer gehaald. Toen het droog bleef binnen terwijl het buiten pijpenstelen regende, wisten we dat het niet tussen de huizen insijpelde. Meer nog: aangezien het dus niet meer binnensijpelde en de spleet tussen de huizen was er nog steeds, waren we zeker dat het de regenton moet geweest zijn. Ondetussen ligt er al weer nieuw stro, maar niet vooraleer we een soort bufferzone hebben gemaakt: een constructie van opstaande OSB-platen waartegen we de nieuwe strobalen konden aandrukken. Tussen de betonnen balk (muur buurman) en de OSB-platen hebben we een 10cm dikke laag Argex korrels gegooid over een breedte van 40cm.

Iemand die ons project volgt en die interesse heeft in isolatie fronst nu de wenkbrouwen: stro vervangen door argex? En wat met de isolatie? Inderdaad, aangezien het stro onder de vloer (is dus op de betonnen dekplaat bij ons) dienst doet als isolatie, moeten we deze oppervlakte isolerend houden. De strook Argex is bijlange niet zo isolerend als de strobalen. Dit zou dus leiden tot een koudebrug in de berging. Vandaar dat we reeds Rotswol hebben besteld om bovenop de argex te leggen ter isolatie.

We hebben het nieuwe stro trouwens al geleemd. In de loop van deze week gaan we er een 2de laagje oversmeren en alles afwerken zodat we de vloer in de berging eindelijk kunnen dicht leggen.

 

Zo ziet het eindresultaat eruit. Ook Boke komt altijd alles inspecteren natuurlijk...

Vloer-reparatie-vochtprobleem

 

21:34 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat met jullie mooie huisje, wij denken eraan juist hetzelfde te doen, althans ik toch! Fijn je blog te hebben bekeken.Succes en de groetjes Rudi

Gepost door: Swings rudi | 12-10-08

Welkom Hey Rudi,

Welkom in de wondere wereld van het strobalenbouwen! Kijk gerust rond en als je vragen hebt, gebruik je de knop in de linker navigatiebalk.

Groetjes,

Rik

Gepost door: Rik | 14-10-08

is het project al af ?

Gepost door: Gevelrenovatie Rotterdam | 18-09-14

@ Gevelrenovatie Rotterdam: wat noem je af... ;-)

We wonen ondertussen al vlotjes 6 jaar comfortabel in het huis. Begin 2015 werken we effectief de laatste delen af: parket vloer beneden, definitieve keuken en afwerken van de grote badkamer. Het zal dus uiteindelijk precies 9 jaar geduurd hebben van eerste spadesteek tot echte afwerking.

Gepost door: Rik | 18-09-14

De commentaren zijn gesloten.