21-09-08

Afwerking buitenkant

Yep, er was nog steeds een klein projectje dat we zelf konden doen om de buitengevel af te werken: het stuk gevel dat verder loopt dan de buurman zijn schuur aan de halfopen kant. We dachten eerst om hier cederbeplanking (5,14€/lm excl) te zetten, maar gezien de kostprijs ervan enerzijds en het nodige onderhoud anderzijds, zagen we ervan af. Dunne, goedkope PVC-latjes (11€/m² excl) was ook geen optie: onvoldoende duurzaam. Na wat zoekwerk (harde PVC (45€/m²): te duur, hout: steeds onderhoud nodig, enz) zijn we uitgekomen bij Eternit Sidings: betonvezelplaten, gekleurd en behandeld met een houtmotief. Kostprijs: 33€/m² excl. BTW. Grote voordeel: één keer plaatsen en klaar. Geen onderhoud nodig. Ideaal voor op een stuk noordgevel. Tijdens het afgelopen zonnige weekeinde zijn we dus in het tuintje van de buurman gaan kamperen. Eerst moest er nog een uitloper van onze betonnen balk aan die kant weggeslepen worden (we hadden nl indertijd de isolatie voor de vorstrand niet gestut en dus werd deze weggeduwd tijdens het storten van de beton. Gevolg: 15cm beton over de grens en in de tuin van de buur. Belofte maakt schuld: dus wegslijpen die handel), toen hebben we de tengellatjes vervangen door behandelde panlatjes, een lap lood geplaatst en dan nog het vrijgekomen houtwerk ingesmeerd met scheepsteer. Eindelijk konden we eraan beginnen. En eens een werkritme te pakken, ging het vrij vlot. Op enkele uurtjes stonden de sidings tot een hoogte van 4 meter. Toen werd het wel heel moeilijk om enkel met ladders te werken en de rest laten we over aan de dakwerker (tja, af en toe moet je professionelen het werk laten doen...)

Noordmuur-fase-1-Romain

21:45 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nog steeds actief en hoe!

Ja, de updates op de blog komen steeds trager... Jammer maar helaas. We zijn dan ook de laatste tijd weer met duizend en één dingen tegelijk bezig geweest, zowel tijdens de bouw als daarnaast.

Gelukkig is het vochtprobleem opgelost geraakt. We hebben dankzij de weergoden kunnen achterhalen wat het probleem was: we vingen een gedeelte van het regenwater van het dak op in een blauwe regenton, maar maakten die niet tijdig leeg. Gevolg (zeker met de regenvloeden in augustus): de ton stroomde over en niet een beetje. Het huis was een gemakkelijke prooi en dus sijpelde het binnen. Hoe we dit hebben kunnen constateren? De regenton vervangen door buizen die rechtstreeks de regenwaterput inlopen en daarna het natte stro uit de vloer gehaald. Toen het droog bleef binnen terwijl het buiten pijpenstelen regende, wisten we dat het niet tussen de huizen insijpelde. Meer nog: aangezien het dus niet meer binnensijpelde en de spleet tussen de huizen was er nog steeds, waren we zeker dat het de regenton moet geweest zijn. Ondetussen ligt er al weer nieuw stro, maar niet vooraleer we een soort bufferzone hebben gemaakt: een constructie van opstaande OSB-platen waartegen we de nieuwe strobalen konden aandrukken. Tussen de betonnen balk (muur buurman) en de OSB-platen hebben we een 10cm dikke laag Argex korrels gegooid over een breedte van 40cm.

Iemand die ons project volgt en die interesse heeft in isolatie fronst nu de wenkbrouwen: stro vervangen door argex? En wat met de isolatie? Inderdaad, aangezien het stro onder de vloer (is dus op de betonnen dekplaat bij ons) dienst doet als isolatie, moeten we deze oppervlakte isolerend houden. De strook Argex is bijlange niet zo isolerend als de strobalen. Dit zou dus leiden tot een koudebrug in de berging. Vandaar dat we reeds Rotswol hebben besteld om bovenop de argex te leggen ter isolatie.

We hebben het nieuwe stro trouwens al geleemd. In de loop van deze week gaan we er een 2de laagje oversmeren en alles afwerken zodat we de vloer in de berging eindelijk kunnen dicht leggen.

 

Zo ziet het eindresultaat eruit. Ook Boke komt altijd alles inspecteren natuurlijk...

Vloer-reparatie-vochtprobleem

 

21:34 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |