09-01-09

Tegelen: een kluswijzer

Eén van de laatste posts van november vermeldde dat we naar de Nederlandse Praxis zouden gaan voor de tegels. En inderdaad, we vonden er wat we zochten: grote, gebroken witte wandtegels voor de badkamer beneden. Op de website www.praxis.nl vonden we bovendien een instructievideo hoe je best een wand tegelt. Hier is onze eigen, beknopte versie:

Eerst en vooral werd ons aangeraden om met flexlijm te werken en dubbel te lijmen omdat het formaat van de tegels nogal groot is (40-25). D.w.z. dat we zowel de tegel als de muur voorzien van een laagje lijm. Met een lijmkam (een pallet met tandjes) verdeelden we de lijm in horizontale en vertical strips (verticaal op de muur en horizontaal op de tegels). We gaan nu binnen in de tegellijmafdeling:

Lijmafdeling

Gaat alles wel goed? Wordt de lijm op de tegels horizontaal gekamd?

Lijmen-niet-goed

Dus in de tegellijm afdeling moeten ze opnieuw beginnen. Dan kan de muurlijmer de kam eventjes pikken om de muur van een laagje lijm te voorzien:

Lijmen-muur

Bon. Hoe zit het ondertussen op de tegellijmafdeling?

Lijmen-goed

De tegel mag dan officieel overhandigd worden door de verantwoordelijke van de afdeling aan de tegelaar:

Tegeloverhandiging

De tegel kan dan geplaatst worden. Als je goed kijkt (ook best even de video bekijken op de website van Praxis), zie je dat we een horizontaal balkje in de muur hebben bevestigd zodat we de eerste rij tegels daar vlak op kunnen zetten en ze automatisch waterpas staan.

Tegel-plaatsen

23:26 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.