27-01-09

De Ikea keukenkast

Ikea gaat ervan uit dat iedereen hun spullen in mekaar kan zetten. Mmmm, toch enkele kantbemerkingen maken... Uiteindelijk slaagt iedereen er weldegelijk in, alleen vraagt het soms wat meer tijd... zeker als je bijvoorbeeld een keukenkastje een beetje speciaal wil maken, gericht op je eigen situatie. We kregen van de (schoon)ouders hun 2de hands afwasmachine (noem het gerust een godsgeschenk... wat een luxe...) en we moesten dat naast de gootsteen plaatsen gezien de aan- en de afvoer van water. We besloten dus om de eerste jaren onze keuken in te richten met materiaal dat we momenteel hebben en enkel uit te breiden met het hoogstnoodzakelijke, nl een pompebak (gootsteen dus...). We kochten daarom enkel een gootsteenkastje van 60x58 met een werkblad van 120cm breed, pootjes eronder en losse afwerkingsplinten in het zelfde materiaal. Klaar denk je dan... niet dus... Je moet sowieso de vorm van de gootsteen (eigenlijk moet dat een gootinox genoemd worden... maar dit geheel terzijde) uit het werkblad zagen. Dat viel al bij al wel mee mits de nodige voorzichtigheid om zeker niet teveel uit te zagen. Ook moet je uit de bodem van zo een keukenkast de doorvoeren voor aan- en afvoer boren: koudwateraanvoer, warmwateraanvoer (2x: zowel voor de kraan als voor het afwasmachine indien er later een hotfill wordt geplaatst), afvoer van vuil water, electriciteit voor het afwasmachine, de aanskuitingsdarm van het afwasmachine aan de afvoer en aan de koudwateraanvoer. U merkt het: kaas met gaten is niets meer vergeleken met de bodemplaat van ons keukenkastje... Klaar? Nope... de kraan moet nog op de pompebak geplaatst worden... Aangezien het een dubbele bak betreft en deze op iets meer dan 2cm van de rand van het werkblad eindigt, moet de kraan op de inox gemonteerd worden. Wel in het achterhoofd houden dat we met houtskelet bezig zijn en dus alle boren, schroeven, vijlen en dergelijke voor houtbewerking gekocht zijn... Via via een ponspomp vastgekregen (dank u wel Wim), maar de inox was toch een beetje te stevig voor het arme ding. Na een kleine 8 pogingen en door telkens de tanden van de pons te draaien, zijn we erdoor geraakt. Met tang en vijl hebben we het uiteindelijk kunnen afwerken. Klaar? Ik denk het niet... Het geheel staat ongelooflijk wankel op zijn poten. Daarom beslisten we om deze eronder uit te halen en te vervangen door een houten sokkel. Allemaal goed en wel, ware het niet dat Ikea een ongelooflijk handig en makkelijk systeem heeft ontwikkeld voor het plaatsen van de plinten... op de pootjes... We gaan het kort houden: uiteindelijk is alles prima gelukt en zijn we reuzetrots op het eindresultaat. Nog een paar kleine details afwerken en dan kunnen we de lades definitief plaatsen, vullen en stilletjesaan spullen naar beneden verhuizen. Dit verhaal illustreert ons hele avontuur tot nu toe: uiteindelijk komen we er wel!!

De fotos:

Ons vader trekt na het werk zijn overall uit terwijl het zwangere bouwvrouvtje komt inspecteren:

Keukenkastje-klaar

De voorkant (eigenlijk is dit de achterkant, maar soit) ziet er toch goed uit, maar schijn bedriegt. De achterkant is nog een beetje rommelig:

Keukenkast-achterkant

Het leukste aan dit hele verhaal: wij doen tegenwoordig al slapend de afwas! Jippie!!

 

23:08 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Sneeuw

Vlak na nieuwjaar kregen we gedurende een hele week een prachtig sneeuwtapijtje in België. Uiteraard kon ik deze gelegenheid niet laten voorbij gaan om een mooie foto te nemen van ons huisje (de dakwerker is hier nog steeds niet geweest...)

Voorkant-sneeuw

23:07 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De dakwerker is langs geweest

EIN-DE-LIJK!!! Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar na ongeveer 5 maanden heeft de dakwerker toch echt zijn kraan voor de deur gezet en zijn de werken die nog op het programma stonden op anderhalve dag uitgevoerd. Ik bespaar jullie de details, maar uiteraard niet de fotos:

Noordgevel-afgewerkt-plantage

Voorkant-dak-regenpijp-klaar

Afvoerpijp-voor

23:05 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beloofde fotos

Met het mooie heldere weer van de afgelopen weken kon ik geen beter excuus bedenken dan op zondagnamiddag een tourtje te doen met het fototoestel. De voltooide werken moesten, zoals trouwens ook beloofd in mijn vorige post, nog op de digitale plaat vastgelegd worden. Wat mogen jullie zoal verwachten?

- een binnendeur

- een half afgewerkte sanitaire installatie

- een pas ingevoegde douche

- prachtig afgewerkte binnenhoekjes in onze bureau

Binnendeur-living

Boiler-ketel-half

Douche-gevoegd

bureau-radiator-profiel

 

23:01 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-09

Beste hulp meestal ondergewaardeerd

Hoe kon ik het vergeten? Begin december hadden we reeds een lading kepers en OSB-platen van 12mm gekocht bij de houthandel om te starten met de vloeropbouw en de afwerking van de muren op de eerste verdieping. Vlak voor Kerst kreeg ik bericht van onze vrienden Sofie en Steven dat ze tijdens het Kerstverlof kandidaat waren om te komen klussen bij ons. Uiteraard sloegen we dat aanbod niet af. We besloten om samen met hen aan de kinderkamer te beginnen en we zouden wel zien wat we af gingen krijgen op een namiddagje.

's Middags kwamen ze aan en hebben we tijdens het eten van de broodjes (waarvoor dank!) al gezellig bijgepraat. En dan aan het werk. En hoe!! We zijn ongelooflijk goed opgeschoten: de electriciteit is klaar (die had ik nog snel voorbereid), de vloeropbouw in zowel de kinder- als onze eigen toekomstige slaapkamer is voor 80% klaar (de kepers zijn geplaatst met een geluidswerende tape eronder, enkel nog de isolatie tussen de kepers plaatsen, tape op de kepers en OSB's van 18mm erop schroeven en tis klaar) en er zijn 2 muren afgewerkt: het hoofdeinde van het bed van onze slaapkamer met RND klikplankjes en de zuidmuur van de kinderkamer.

Ik heb er nog steeds geen fotos van gemaakt, maar die zullen niet lang op zich laten wachten. Nog eens een dikke merci aan Steven en Sofie!!

09:30 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-01-09

Fotos

Aangezien er een mooi sneeuwtapijt ligt, ga ik dit weekeinde zeker nieuwe fotos maken van het huis. De cederbeplanking is nl volledig afgewerkt: profieletjes op de hoeken en de vensteropening afgewerkt. In principe (bij ons is niets zeker...) werken we de badkamer af dit weekeinde (tegels verder invoegen en de douchekraan installeren) en maak ik ook binnen een reeks fotos van de binnendeuren. De radiatoren moeten ook nog gedigitaliseerd worden alsook enkele details van de vloer.

U hoort nog van mij, mensen!

23:36 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Douche

Voor mensen die een douche willen maken in een houtskelet hebben we een fantastische oplossing gevonden bij Fermacell: het H2O-gamma. Dit zijn speciale waterafstotende platen van 12mm dik die tegen mekaar gelijmd en in de muur geschroefd worden. We hebben de schroeven extra weggewerkt met de voegenlijm om helemaal zeker te zijn. Daarna hebben we een tape van Fermacell in de hoeken geplaatst en vast geplakt met een oranje pap (ook van Fermacell). Dit bleek een soort van stroperige plastic te zijn die je met een borstel uitstrijkt en na een uurtje is deze uitgehard en vormt het zo een volledig gesloten oppervlakte. Hierop kun je dan tegelen (tenzij je een mooie oranje douchewand wilt hebben natuurlijk...).

Oorspronkelijk zag de douche er zo uit:

Douche

23:33 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tegelintroductie

Uiteraard beginnen we niet aan een nieuwe fase zonder een specialist te raadplegen. Op een mooie zaterdag begon pa Vic aan het tegelen van een badkamerwand:

Tegelen-Ludo

Op één namiddag hadden we reeds een mooie oppervlakte getegeld, maar dan was het repetitie van de harmonie (yep, weeral te laat...). Dit was dus het resultaat:

Getegelde-badkamerwand

23:29 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tegelen: een kluswijzer

Eén van de laatste posts van november vermeldde dat we naar de Nederlandse Praxis zouden gaan voor de tegels. En inderdaad, we vonden er wat we zochten: grote, gebroken witte wandtegels voor de badkamer beneden. Op de website www.praxis.nl vonden we bovendien een instructievideo hoe je best een wand tegelt. Hier is onze eigen, beknopte versie:

Eerst en vooral werd ons aangeraden om met flexlijm te werken en dubbel te lijmen omdat het formaat van de tegels nogal groot is (40-25). D.w.z. dat we zowel de tegel als de muur voorzien van een laagje lijm. Met een lijmkam (een pallet met tandjes) verdeelden we de lijm in horizontale en vertical strips (verticaal op de muur en horizontaal op de tegels). We gaan nu binnen in de tegellijmafdeling:

Lijmafdeling

Gaat alles wel goed? Wordt de lijm op de tegels horizontaal gekamd?

Lijmen-niet-goed

Dus in de tegellijm afdeling moeten ze opnieuw beginnen. Dan kan de muurlijmer de kam eventjes pikken om de muur van een laagje lijm te voorzien:

Lijmen-muur

Bon. Hoe zit het ondertussen op de tegellijmafdeling?

Lijmen-goed

De tegel mag dan officieel overhandigd worden door de verantwoordelijke van de afdeling aan de tegelaar:

Tegeloverhandiging

De tegel kan dan geplaatst worden. Als je goed kijkt (ook best even de video bekijken op de website van Praxis), zie je dat we een horizontaal balkje in de muur hebben bevestigd zodat we de eerste rij tegels daar vlak op kunnen zetten en ze automatisch waterpas staan.

Tegel-plaatsen

23:26 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eindejaarsperiode uitzweten

Héhé, de eindejaarsperiode is achter de rug. Tijd om de extra kilootjes (ja dat geldt niet voor zwangere vrouwen... I know!!) er terug af te zweten. Gelukkig zijn we erin geslaagd om voor het kerstverlof de verwarming aan de praat te krijgen. Het heeft wat voeten in aarde gehad en het is nog niet 100% op punt gesteld, maar de resultaten laten zich duidelijk voelen: 5 radiatoortjes produceren theoretisch (volgens de catalogus van Radson) in totaal 4822 Watt aan warmte. We hebben echter de aanvoer temperatuur van het systeem slechts op 43 graden staan terwijl het buiten ondertussen -13 tot -18 graden is. Resultaat: lekker warm in het hele huis! Zelfs op zolder is de elektrische bijverwarming van 2.000 Watt nog slechts sporadisch nodig. Op de fotos is te zien dat we de plaatsen achter de radiatoren hebben geschilderd, maar ondertussen hebben we daaroverheen radiatorfolie geplaatst en daarna de radiatoren. Wij zijn dus zeer tevreden over onze keuze voor radiatoren. Nu enkel nog alles afstellen om de ketel ook optimaal te laten werken.

Radiator-living-voorbereiding

Radiator-plek-geverfd-hall

Radiator-plek-geverfd

Radiator-plaatsen

23:11 Gepost door Rik & Nathalie in Bouw | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |